Uanset hvor mange klimamål vi praler af; hvor mange solceller og vindmøller vi planlægger at opstille, kan vi ikke skjule det faktum,at vi stadig sidder fast i den glade Clinton-mentalitet: lån og forbrug, lån og forbrug!
Vi har aldrig formået at indrette vores økonomi, så de grønne og mere bæredygtige valg bliver indlysende. Tværtimod: de rigtige valg er ofte de mindst oplagte. Men det bør ikke tjene som undskyldning for ikke at træffe dem.
På den anden side burde alle lære et klassisk håndværk fra bunden. Der ér så meget mere status i skræddersyede produkter—og i at kunne bygge og modificere sine egne ting. Vi skaber heller ikke vores egne babyer i en støbeform; unika er fremtiden.
Hvadend du driver virksomhed, administrerer din privatøkonomi, eller bare ønsker at leve et godt liv, er det værd at gå med de bæredygtige valg, fordi de uvægerligt giver dig masser af glæde og god energi tilbage.
Her er de 7 simple bæredygtige guidelines, jeg selv navigerer efter:
1. Trapper, ikke rulletrapper
—herunder cyklen fremfor bilen, toget fremfor flyet, og benene fremfor bussen. Hver især kan vi have stor gavn af at forbrænde vores overskydende kalorier. Omvendt er der ingen tvivl om at vi bør efterlade størstedelen af vores kollektive opsparing (i form af fossile brændstoffer) i jorden til fremtidige generationer.
2. Økologisk, ikke billigt
Kvalitet trumfer kvantitet til alle tider, ikke mindst når det gælder mad og drikke. Der er en grund til, at glade fritgående grise koster lidt mere end fabriksvarerne fra Danish Crown. Du bliver, hvad du spiser, og jeg garanterer dig for at du ikke ønsker en krop med en fedtstruktur som en hurtigtvoksende dansk industrigris. I øvrigt er den soja der bruges i foderblandingerne dyrket, hvor der engang var regnskov.
3. Træ, ikke plastik
Naturmaterialer patinerer meget smukkere end komposit og plastik, og cashmere og silke føles så meget bedre end nylon og polyester. Det ér også svært at forlige sig med, at vi i dag finder plastik i alt fra vores tarmsystemer til Stillehavet. Husk, at du selv er en del af Jordens livscyklus, og sørg for at omgive dig med naturlige materialer.
4. Håndværk, ikke hastværk
I min bog er samlebåndsarbejde noget, der skal undgås for enhver pris. På den anden side burde alle lære et klassisk håndværk fra bunden. Der ér så meget mere status i skræddersyede produkter—og i at kunne bygge og modificere sine egne ting. Vi skaber heller ikke vores egne babyer i en støbeform; unika er fremtiden.
5. Reparér når det er muligt!
Ting, der er lavet ordentligt—og af ordentlige materialer—har ikke kun en højere brugsværdi og længere levetid, men kan typisk også repareres. Og da de fleste reparationer giver mening både på klimakontoen og bundlinjen, hvad er der så at være ked af?
6. Manuelt, ikke motoriseret
Set fra et planetarisk perspektiv kunne vi sagtens slå græsset eller vaske bilen med håndkraft. Selv i plejesektoren gør robotteknologi ikke meget andet end at flytte arbejdskraften væk fra de borgere, der har brug for pleje, og ind i kontorkorridorerne. (Men okay: hver gang vi automatiserer endnu en opgave, er der selvfølgelig én, der tjener gode penge).
7. —lidt, men godt
Vi lever i en tid, hvor alt er tilgængeligt og inden for rækkevidde 24/7. Alligevel er vi også kronisk bange for at gå glip af noget. Lad os bare genoplive noget god gammeldags skandinavisk minimalisme, som grundlæggende er det stik modsatte af køb-og-smid-væk: færre ejendele, færre hurtige kalorier, og vigtigst af alt meget mindre stress.

Som altid, og i alle andre henseender er der ingen grund til at være fanatisk. Men bestemt heller ikke det modsatte. Sjusk har aldrig gjort nogen lykkelig.
Med de her 7 guidelines på plads, burde der være grundlag for en vis optimisme. Om ikke andet er principperne et bæredygtigt udgangspunkt for at ændre vores kultur, om gøre det lettere for os selv og hinanden at træffe bedre, grønnere valg i hverdagen 💚🌍